Airconditioning

Wat is nu eigenlijk airconditioning?

Onder airconditioning verstaan we het behandelen van de lucht in een ruimte waarin personen verblijven om zo een aangename temperatuur, vochtigheidsgehalte, zuiverheid, alsook een goede luchtcirculatie te verzekeren. In zo’n ruimte voelen mensen zich prettig en leveren zij de beste prestaties! Deze vorm van luchtbehandeling gebeurt zowel in de vorm van koeling als van verwarming. Over het algemeen gebruiken we airconditioning om een ruimte te koelen in de zomer. Airconditioners zijn niet anders dan een warmtepomp(omkeerbare airco’s). Ze bieden naast koeling eveneens de mogelijkheid om een ruimte te verwarmen.

Hoe werkt een airconditioning?

Een warmtepomp is een gesloten kringloop van een vloeibaar koudemiddel met een laag kookpunt, bijvoorbeeld R-32. Dit koudemiddel verdampt in de verdamper en condenseert weer tot vloeistof in de condensor. De warmte wordt hierbij netto van de verdamper naar de condensor vervoerd, tegen de bestaande temperatuurgradiënt in.

Er gaat altijd een dikke en een dunne buis naar de verdamper. In de dikste buis stroomt gasvormig (verdampt) koudemiddel; in het dunne buisje vloeibaar koudemiddel op een temperatuur ongeveer gelijk aan de buitentemperatuur. Dit koudemiddel wordt naar de geventileerde koelbatterij, de verdamper, in de binnenunit gepompt. Juist voor de verdamper zit een expansiesysteem, dat de vloeistof laat ontsnappen naar een lagere druk op verdampingstemperatuur. De vloeistof verdampt en neemt daarbij warmte op uit de te koelen ruimte. Bij een airco is de temperatuur hier ongeveer 0 °C. Men neemt voor een airco een verschil van ongeveer 20 °C, bij koelcellen is dat 7-10 °C.

Bij de expansie van het koudemiddel van hoge naar lage druk ontstaat geluid dat hinderlijk kan zijn. Het capillair van moderne warmtepompen is daarom gewoonlijk in het buitentoestel verwerkt.

Het vloeibaar koudemiddel verdampt volledig en wordt zelfs iets oververhit om te voorkomen dat de compressor last krijgt van vloeistofslag. De compressor van een airco kan namelijk geen vloeistof verpompen, alleen gas. Dit komt het rendement van het systeem niet ten goede, Om een compressor zo effectief mogelijk te maken is de schadelijke ruimte van een compressor erg klein, hierdoor kan er geen maximale hoeveelheid gas worden verpompt. Het gasvormige koudemiddel in de compressor samengeperst tot een hogere druk en temperatuur en naar de condensor gevoerd. De temperatuur van deze gassen is in sommige gevallen 50° boven de buitentemperatuur. De temperatuur waarop gecondenseerd wordt, noemt men de condensatietemperatuur. Om het warmtetransport naar de buitenomgeving te vergemakkelijken wordt veelal nog een ventilator aangebracht. Buiten de te koelen ruimte geeft het gas zijn onttrokken warmte weer af aan de condensor en condenseert weer tot vloeistof. De compressor is de stuwende kracht in het gehele proces, door het gasvormig koudemiddel te verplaatsen.

Een bijzondere uitvoering is de zogenaamde inverter-compressor. Deze is door zijn toerenregeling een stuk comfortabeler in de regeling van de ruimtetemperatuur en bovendien ruim 30% energiezuiniger dan een aan-uitcompressor.

5 kenmerken voor een gezonde en ideale leefomgeving:

1

Temperatuur

Een airconditioner houdt de temperatuur constant op peil wat ideaal is voor het organisme: hoe minder het menselijk lichaam onderhevig is aan temperatuurschommelingen hoe beter het lichaam functioneert.

2

Vochtigheid

Een airconditioner regelt niet alleen de temperatuur. Tijdens warme zomerdagen haalt uw airconditioner of warmtepomp ook vocht uit de lucht waardoor een aangenaam binnenklimaat ontstaat. Algemeen wordt aanvaard dat de ideale vochtigheidsgraad in de lucht tussen de 40 en 60% bedraagt. De moderne aircosystemen zorgen ervoor dat deze vochtigheidsgraad steeds behouden blijft.

3

Zuiverheid

Elke dag komen we in aanraking met lucht die vervuild is. Dankzij de filters filtert de airconditioner schadelijke stoffen, zoals stof, pollen, rook en bacteriën uit deze vervuilde lucht. Een airconditioner zorgt ervoor dat je steeds gezonde lucht inademt.

4

Luchtcirculatie

Tocht ontstaat door het te snel circuleren van lucht in een ruimte. Deze tocht zorgt voor afkoeling van het lichaam of gedeelten ervan, waardoor verkoudheden ontstaan. De huidige airco-installaties zorgen voor aangepaste luchtsnelheden die geen tocht met zich meebrengen.

5

Ventilatie

Het is ook mogelijk de airco enkel aan te zetten om lucht te ventileren. De lucht van een ruimte wordt vervangen door gerecirculeerde gefilterde lucht, zonder te koelen of te verwarmen. Dit op zich zorgt al voor een verfrissend gevoel doordat de lucht in beweging is.

Welke soorten airconditioning zijn er?

Mobiele Airco

Een mobiele airco is een verplaatsbare (draagbaar of verrolbaar) airconditioning die hetzelfde werkingsprincipe hanteert als een vaste airco: de airco zuigt warme lucht uit zijn omgeving en splitst dit in warme of koude lucht door middel van koelmiddel. De koude lucht blaast de ruimte zelf in om te koelen. De warme lucht wordt via een slang afgevoerd naar buiten.

Monoblock

Onder een monoblock airco verstaan we een airconditioning die de warmte opneemt uit de lucht en deze rechtstreeks afvoert naar buiten. Het is de tegenhanger van een single split airco, waarbij naast de binnenunit ook een buitenunit gebruikt wordt. U leest het goed een monoblock heeft dus alleen een binnenunit, echter beperkt het wel de mogelijkheden voor installatie. 

Single-Split

Bij een single-split systeem gaat het om één binnen- en buitenunit die aan elkaar gekoppeld zijn. Daarmee kunt u één specifieke ruimte koelen. Single-split airco systemen worden het meeste gekozen voor zolders, slaapkamers, woonkamers, horecazaken, winkelpanden, sportscholen, serverruimtes en kantoorruimtes.

Multi-Split

Bij een multi-split systeem zijn er meerdere binnenunits aangesloten op één buitenunit. Zo kunt u dus meerdere ruimtes in huis koelen. De werking is voor het overige eigenlijk hetzelfde. Alleen kan je dus per ruimte beslissen of je de airco gaat gebruiken of niet. Multi-split airco systemen worden het meeste gekozen voor zolders, slaapkamers, woonkamers, horecazaken, winkelpanden, sportscholen, serverruimtes en kantoorruimtes.

Dan zijn er nog verschillende modellen binnenunits:

Wand

Plafond

Cassette

Kanaal

Vloer

Design

Onze Merken:

Mitsubishi Electric is een leider op het gebied van airconditioningsystemen voor particulier, commercieel en industrieel gebruik. Elk product op zichzelf is een verbazingwekkend staaltje vakmanschap, dat jarenlang rustig zijn werk doet, weinig energie verbruikt en minimale gevolgen voor het milieu heeft.

Creëer het perfecte binnenklimaat met Daikin.

Met meer dan 95 jaar ervaring op het gebied van airconditioning en klimaatregeling, weten we wat er nodig is voor om het ideale binnenklimaat te creëren

Mitsubishi Heavy Industries

Mitsubishi Heavy Industries produceert al meer dan 80 jaar kwalitatief hoogstaande producten voor het koelen en verwarmen van lucht en water bij u thuis of in uw onderneming.

“Met de aanschaf van een van de klimaatsystemen van Mitsubishi Heavy Industries kiest u voor kwaliteit, duurzaamheid en flexibiliteit van een wereldwijd gerenommeerd merk

 

Samsung

Samsung biedt voor elk type woning de perfecte oplossing. Zo zijn de wandmodellen van Samsung uitgerust met een innovatieve WindFree™ technologie voor een koele binnentemperatuur, zonder gevoel van tocht. Het wandmodel is ontworpen voor een bredere, krachtigere verdeling van de lucht, terwijl de compressor zowel bij verwarmen als koelen krachtig en toch bijzonder zuinig werkt.

Wilt u graag contact met ons?

Vul uw gegevens en aanvraag in via ons contactformulier en wij zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Dit delen:

Contact

Oranjestraat 27

4051BC Ochten

0344-781 001

info@breunisseklimaattechniek.nl

Openingstijden

Maandag van 08:00 tot 17:00

Dinsdag van 08:00 tot 17:00

Woensdag van 08:00 tot 17:00

Donderdag van 08:00 tot 17:00

Vrijdag van 08:00 tot 17:00

Zaterdag van 09:00 tot 12:00

Zondag gesloten

Feestdagen gesloten tenzij anders vermeld of aangekondigd

Downloads

Brochures Warmtepompen

Handleidingen

© 2021 Breunisse Klimaattechniek

Deze website maakt gebruik van cookies om u de beste ervaring te bieden.

Accepteren
Weigeren