Warmtepompen

"De beste oplossing sluit altijd aan op je behoefte en is speciaal ontworpen voor jouw woning."

Wat is nu eigenlijk een warmtepomp?

De warmtepomp is hét duurzame alternatief voor de Cv-ketel, zeker nu dat gas steeds schaarser en duurder wordt. 

Een warmtepomp werkt met een zeer hoog rendement op elektriciteit en u bespaart er mee op uw energierekening. Daarnaast stoot u aanzienlijk  minder CO₂ uit en kunt u de elektriciteit zelf opwekken met zonnepanelen voor nog meer besparing

Hoe werkt een warmtepomp?

De naam verraadt al iets van de werking een warmtepomp, deze verpompt warmte. Maar waar haalt de warmtepomp zijn warmte vandaan en hoe wordt deze warmte in een bruikbare vorm weer afgestaan. Warmtepompen werken op het principe van verdampen (koken) en condenseren. Om dit beter te begrijpen, kijken we eerst naar het verdampen en condenseren van water.

Stap voor stap – Wat gebeurt er exact in de warmtepomp?

De warmtepomp bestaat uit de volgende hoofdcomponenten:

  • Verdamper. In het lage druk circuit van de warmtepomp wordt warmte onttrokken aan een bron om het koudemiddel te verdampen (koken) en verandert de aggregatietoestand van het koudemiddel van vloeistof naar gas. In deze damp zit (veel) warmte opgeslagen.

  • Compressor. Dit is het onderdeel dat elektriciteit verbruikt in de warmtepomp en zorgt ervoor dat het koudemiddel onder verschillende drukken rondgepompt kan worden.
  • Condensor. In dit hoge druk gedeelte van het circuit condenseert het koudemiddel in de condensor en komt alle toegevoerde warmte weer vrij. Deze warmte wordt opgenomen door water dat langs de condensor stroomt. Dit verwarmde water wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen vrij.
  • Expansieventiel. Een elektronisch regelbare vernauwing in het circuit om de druk weer te verlagen. Vóór de vernauwing (het expansieventiel) is de druk hoog, na het expansieventiel is de druk laag.

De 5 voordelen van een warmtepomp:

1

Geld besparen met een warmtepomp

Een warmtepomp haalt energie (warmte) uit de buitenlucht of ventilatielucht. Door deze extra energie kan de warmtepomp meer warmte leveren dan dat hij stroom verbruikt. Dat betekent dat je minder elektriciteit gebruikt voor dezelfde hoeveelheid warmte en dat jouw energieverbruik dus toch naar beneden gaat. En dit zie je ook terug op de energierekening: je energiekosten kunnen met een de warmtepomp verlaagd worden. Hoeveel je kan besparen hangt af van verschillende factoren. Goed en persoonlijk advies is daarom belangrijk.

2

Vermindering gebruik van gas

Een warmtepomp neemt (een deel van) de taken van je cv-ketel over. Hierdoor verbruik je minder gas voor het verwarmen van je huis en kraanwater. Hoeveel gas je nog nodig hebt hangt af van het soort warmtepomp dat je kiest. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. In deze samenwerking verwarmt de warmtepomp het huis en blijft de cv-ketel het kraanwater verwarmen. Op deze manier kan je tot wel 70 procent gas besparen.

3

Lagere CO2-uitstoot

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor het verwarmen van je huis en het kraanwater. De warmtepomp haalt energie uit de lucht, aardbodem of het grondwater, brengt dit op de juiste temperatuur en verwarmt hier vervolgens je huis en/of het kraanwater mee. Omdat je hier, afhankelijk van het type warmtepomp, minder tot geen gas voor nodig hebt en je energieverbruik naar beneden gaat wordt je CO2-uitstoot ook lager. En dat is weer goed voor het milieu! Tip: kies je voor groene stroom, dan wordt jouw CO2-footprint nóg lager.

4

Zowel verwarmen als koelen

Een cv-ketel zorgt ervoor dat je huis wordt verwarmd. Een warmtepomp neemt deze taak over. Maar wist je dat sommige warmtepompen niet alleen verwarmen, maar ook kunnen koelen? Zo zit je er niet alleen in de winter warmpjes bij, maar is je huis in de zomer ook heerlijk koel.

5

Waarde van je huis kan stijgen.

Het is ook mogelijk de airco enkel aan te zetten om lucht te ventileren. De lucht van een ruimte wordt vervangen door gerecirculeerde gefilterde lucht, zonder te koelen of te verwarmen. Dit op zich zorgt al voor een verfrissend gevoel doordat de lucht in beweging is.

Welke soorten warmtepompen leveren wij?

Hybride- Warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt vaak gebruik van energie uit de buitenlucht. Het is daarom een energiezuinig apparaat. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of je huis snel moet worden opgewarmd. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken.

Lucht-Water Warmtepomp

De lucht-water warmtepomp, die duurzame energie uit de buitenlucht benut, voorziet uw woning van verwarming en warm water. Deze warmtepomp is een energie-efficiënte vervanging voor de traditionele cv-ketel, waardoor u minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Bovendien kan de lucht/water warmtepomp niet alleen cv-water, maar ook warm water voor bijvoorbeeld vloerverwarming en uw boiler efficiënt opwekken. Dit brengt als voordeel met zich mee dat nieuwe woningen gemakkelijker aan de EPC-norm voldoen en bestaande woningen een beter energielabel kunnen behalen.

Lucht-Lucht Warmtepomp

Iedereen weet inmiddels wel wat een airco is, een lucht-lucht warmtepomp doet niets anders als een airco. Lucht/lucht warmtepompen brengen energie van de buitenlucht naar je kamer, ongeacht de buitentemperatuur. Het buitendeel wisselt energie uit de buitenlucht uit. Met behulp van de koudemiddelcyclus geeft het de energie bij een hogere of lagere temperatuur af aan je kamer via het binnendeel, afhankelijk van je verwarmings- of koelingsbehoeften.

Warmtepomp-Boiler

Een warmtepomp en een warmtepomp-boiler verwarmen beide op warmte uit de lucht, maar ze hebben twee verschillende doelen en werkingen. 

Een warmtepomp wordt meestal gebruikt om een hele woning te verwarmen en eventueel te koelen, terwijl een warmtepomp-boiler specifiek is ontworpen om tapwater te verwarmen.

Op zoek naar advies op maat?

Klik dan op de button ‘Neem contact op’ vul uw gegevens en aanvraag in en wij zullen u zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Dit delen:

Contact

Oranjestraat 27

4051BC Ochten

0344-781 001

info@breunisseklimaattechniek.nl

Openingstijden

Maandag van 08:00 tot 17:00

Dinsdag van 08:00 tot 17:00

Woensdag van 08:00 tot 17:00

Donderdag van 08:00 tot 17:00

Vrijdag van 08:00 tot 17:00

Zaterdag van 09:00 tot 12:00

Zondag gesloten

Feestdagen gesloten tenzij anders vermeld of aangekondigd

Downloads

Brochures Warmtepompen

Handleidingen

© 2021 Breunisse Klimaattechniek

Deze website maakt gebruik van cookies om u de beste ervaring te bieden.

Accepteren
Weigeren